"Wahai Tuhanku, jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikian juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku" [Ibrahim : 40]

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata "kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?" [al-Ankabut :2]Sahabatku

Jumaat, 17 Jun 2011

Jangan Menyerah Kalah

Assalamualaikum w.b.t

Segala cinta hanya milik-Nya. Jiwa ini, jasad ini, hidup dan matiku hanya untuk Dia. Allahuakbar.
Selawat dan selawat buat Pemimpin tercinta, Nabi Muhammad s.a.w

Jujur, sudah berkali-kali terpaksa membatalkan hasrat untuk update entri baru....Kerana mood agak kurang menentu. Ada satu kisah, bersangkut paut dengan orang-orang tertentu....agak rapat dengan keluarga. Aku tersepit dalam keadaan yang mendesak. Namun, jika aku lebih berhati-hati.... perkara sebegini masih boleh diatasi dengan cara yang lebih baik. Ia amat berkait rapat dengan hal-hal mengenai kejujuran, ketelusan kita dalam menyebar dan mendapatkan ilmu. Sewajarnya, hal-hal bersangkutan dengan ilmu dan dakwah itu perlu mampu mentarbiyah diri sebelum kita mampu menyebarkannya pada yang lain. Persoalannya adalah, keberkatan dan keredhaan-Nya. Bukan markah atau dipandang bijak di mata manusia yang perlu diutamakan. Allah, ampunkanlah hamba-hamba-Mu yang khilaf....pimpinlah kami ke jalan-Mu yang lurus. Hindarkanlah kami dari api neraka. Na'uzubillah.

Ia pengajaran buat diri ini. Moga ia yang pertama dan yang terakhir, aku akan cuba tidak mengulanginya lagi dan menghindar darinya. Moga Allah bimbing hatinya dan hatiku. Amin...

Cerita keduanya, aku sedang menunggu lesen L siap. Sabar menanti....

Cerita ketiga, ada beberapa orang sahabat terdekat bertanya-tanya mengenai borang posting. Jika dirujuk pada senior, waktu sebegini sudah boleh mengisi borang posting. Maka, untuk mencari jawapan yang lebih meyakinkan...aku cuba dapatkan maklumat terkini dari seorang sahabat. Dukacita dimaklumkan, borang posting kami akan dikeluarkan lewat....atas sebab pembekuan sementara. Tak apa, aku masih mampu bertenang....Alhamdulilah....pasti ada hikmah dari-Nya. Dan, buat sahabat-sahabat yang baru sahaja mendirikan rumahtangga dapatlah mereka honeymoon lama sikit..(^_^)

Cerita keempat, cerita ini.....aku agak terpukul. Pagi semalam aku cuba sekali lagi untuk follow up kerja part time yang amat aku nanti-nantikan. Malam sebelumnya, aku tak dapat lelapkan mata. Usai istikharah, aku cuba berlapang dada dan cuba bertenang. Pagi itu, adinda menemani untuk ke destinasi yang dituju buat kali yang ketiga. Agak terpukul dengan jawapan yang diterima, atas sebab yang sama! Pembekuan sementara!

Pulang dari sana, aku banyak termenung. Aku berpuasa hari itu, aku cuba untuk mengawal emosi. Nak menangis, tapi macam keterlaluan. Maka, aku duduk diam-diam depan laptop dan buka cerita ''Ketika Cinta Bertasbih-Ramadhan" yang aku pinjam dari pendrive adik...Ya Allah, terima kasih. Akhirnya, aku mampu mengikhlaskan segala yang berlaku. Sungguh, cerita KCB Ramadhan ini sama saratnya dengan Filem KCB 1 & 2...walaupun aku baru mampu menonton 6 episod awal. Ia sarat dengan tarbiyah hati, sarat dengan ilmu, sarat dengan cinta sesama manusia & cintakan ilmu, sarat dengan segala-galanya tentang cintakan Pencipta.Jadi, mulai saat ini, aku akan cuba lakukan yang terbaik. Di setiap langkah dalam menghadapi liku-liku di hadapan. Lakukan yang terbaik hanya untuk mencari keredhaan-Nya. Insyallah. Dan, yang memberi rezeki itu adalah Allah s.w.t...dan setiap yang berlaku adalah dengan izin-Nya. Pasti ada ibrah yang bermakna.

Oh, ya....merujuk pada entriku tentang "senarai semak"....sudah banyak perkara yang sudahpun selesai, dengan izin-Nya. (^_^) Alhamdulilah. Dan, sesekali aku terlalu rindukan sahabat-sahabat kampus sekalian. Mengapa ya? Mungkin kerana ukhwah ini manis (^_^). Jaga diri ya sahabatku sayang, moga perlindungan Allah sentiasa menaungi dirimu. Aku sayang kalian kerana-Nya.(^_^) Moga Dia memberi izin agar dapat kita bersua di majlis konvokesyen kita nanti, Insyaallah.

Ingin berkongsi satu lirik yang banyak masejnya (^_^)

Jangan Menyerah

Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Kita pasti pernah
Dapatkan cubaan yang berat
Seakan hidup ini
Tak ada ertinya lagi

Syukuri apa yang ada
Hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini
Melakukan yang terbaik

Jangan Menyerah
Jangan Menyerah

Tuhan pasti akan menunjukkan
Kebesaran dan Kuasa-Nya
Bagi hamba-Nya yang sabar
Dan tak kenal putus asa

Jangan Menyerah
Jangan Menyerah
2 ulasan:

Cik Mun berkata...

Mumu pun suka tengok KCB -Ramadhan. Hehe. Skrg ada KCB yang baru, xingat apa tajuk dia tp rasanya Furqan xd.

Wardah Faqihah berkata...

Yeke mumu? Kena tgk ni hehe..Tp sebelum tu kena habiskan KCB Ramadhan ni dulu..=)