"Wahai Tuhanku, jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikian juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku" [Ibrahim : 40]

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata "kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?" [al-Ankabut :2]



Sahabatku

Ahad, 27 Mac 2011

Memori di KELA memang manis

Assalamualaikum w.b.t

Segala puji dan puja buat Dia Yang Maha Esa. Menyintai setiap hamba dengan segenap cinta dan kasih sayang-Mu. Selawat dan salam buat Nabi Muhammad s.a.w..

Alhamdulilah, berakhir dan terlaksana juga hajat kami untuk berprogram dan meluangkan masa-masa akhir kami bersama-sama. Program kami telah selamat dilaksanakan sepanjang 21-24 Mac yang lalu. Perkhemahan ni sememangnya santai, mencabar, lasak, dan semestinya terselit 1001 kenangan yang mengharumkan lagi ukhwah antara kami.

21/03/11 - Kami berkumpul di perkarangan fakulti sambil menanti bas dengan penuh sabar (^_^). Kami bertiga keluar awal pagi itu. Lebih awal dari yang lain-lain kerana menguruskan beberapa hal sebelum meninggalkan kampus untuk 4 hari ini. Dan sebenarnya, kami orang pertama mengangkut beg-beg comel kami ke sana hihi...Semangat tak? Tak lama kemudian, muncul sahabat-sahabat dari kolej lain membawa beg masing-masing. Teruja pula melihat suasana sebegini. Semestinya ini akan menjadi kenang-kenangan. Di wajah setiap kami penuh dengan keterujaan, tak sabar rasanya ingin bersua KELA yang disebut-sebutkan. hihi.

Bila nampak sahaja kelibat bas-bas yang akan menghantar kami ke sana telah tiba. Keterujaan semakin menjadi-jadi (^_^). Jadi, kami segera memenuhkan seat setiap bas. Dr. Saemah sempat mengucapkan selamat jalan buat kami semua di setiap bas. Persis ibu yang ingin menghantar anak-anaknya (^_^). Beberapa orang pensyarah turut mengiringi kami ke KELA. Di sepanjang perjalanan, bas yang saya naiki sememamngnya riuh dengan gelak tawa dan gurau senda. Berhenti sebentar, untuk makan kemudian meneruskan lagi perjalanan kami.

Akhirnya, bas berhenti di destinasi yang di tuju. Langit mendung dan hujan renyai-renyai menyambut kehadiran kami semua. Kami turun meredah hujan dan mengangkat beg-beg kami menuju ke laman kem. Sungguh menyentuh rasa, bila pemilik tempat ini menyambut kami dengan penuh mesra. Membahasakan dirinya pakcik dan seorang lagi sebagai abah telah cukup membuatkanku sebak. Terus ingat abah kat rumah, kecomelan dan keramahan yang sama! (^_^). Kemudian, kami diagih-agihkan ke penginapan buloh yang sangat comel (^_^) Bukan tidak mahu menginap di khemah, tapi menurut pakcik dan abah, cuaca yang tidak menentu ini menuntut kami menginap di rumah-rumah buloh sedia ada atas faktor-faktor keselamatan.

Aktiviti kami pada hari pertama tidak begitu padat kerana waktu kami tiba, masa sudah menginjak petang. Cuma malam itu, kami beramai-ramai ber "night walk" bersama-sama. Seronok! Dan sememangnya menguji keyakinan dan ketajaman setiap deria di malam yang sunyi! hehe...Memang ini bukan yang pertama kali ber "night walk"..Tapi keterujaan bersama sahabat-sahabat PIPAQ ini yang membuatkan ianya lain dari yang lain. Malam itu, kami berlima baru sahaja terlelap, tiba-tiba kak ida bangun! Ada katakkkk....Pukul 2 pagi, kami meminta bantuan, sebab katak tu menyorok kat celah buloh, tak mau keluar..huhu....

22/03/11 - Usai solat subuh, kami semua bersiap-siap untuk senaman pagi dan bersarapan. Kami di asingkan kepada 2 kumpulan. Kump A & B. Kump A akan jungle treking dan Kump B akan berakit! Oh, teruja! hehe....Tergolong dalam kump A, maka berjalanlah menuju ke kawasan hutan tebal itu. Cabaran pertama adalah, meredah sungai yang deras airnya! Tiba-tiba, terimbas kenangan berkhemah di Sekakap, Mersing ketika di tingkatan 5 dulu...aku hampir lemas di permainkan ombak yang tidak berombak! Hehe...Maksudnya aku fobia, ok? hehe....Aku antara orang first meredah sungai, dan...........aku.............hanyut.............dan telah menghanyutkan yang lain! >__< ....Perjalanan di teruskan, sememangnya hutan itu tebal dan mencabar...lerengnya yang curam, tebingnya yang licin...dan..pacatnya yang comel! Hehe...Dan....Seronok!!! Di penghujung trek, kami sempat melambai-lambai sahabat-sahabat dari kump B yang sedang berakit....wajah mereka masing-masing sedang keletihan bergempur dengan air deras....oh....

Sesi petang, kami kedua-dua kump bergabung untuk aktiviti tali dan flying fox! Ini adalah acara favourite ku!!! (^_^) Sahabat-sahabat muslimin mendahului, kemudian kami yang muslimat...wah, ternyata sangat best! Dan di tali terakhir, ada memori lucu bersama-sama ummu solehah! heeeee (^_^)....Malam itu, kami duduk dalam 6 kump kecil...dan aktiviti yang enjoy! (^_^) Malam itu, kak ida tolong double cek katak masih ada atau tidak....setakat ini dia tidak memunculkan diri....hihi

22/03/11 - Usai solat subuh....kami bersiap-siap untuk bersenaman pagi dan bersarapan...Oh, senaman pagi itu sangat happening! Pakcik sangat bersemangat mengetuai, belum pernah diri ini rasa begitu happy selepas bersenam pagi! hehe...Ok, pagi itu, kump B pula akan berakit! Oleh kerana fobia...maka aku terlepas pengalaman berakit....maka, next time kena lebih berani untuk main air ok? (^_^)....

Petang itu, kami duduk lagi dalam 6 kump kecil untuk membuat persiapan malam persembahan. Dan, watak bunga kantan akan di lakonkan malam itu....Dari awal latihan hinggalah reheasal....perasaan nak berlakon tu masih cool lagi...tiba di pentas persembahan...masih ok....sedangku menjadi bunga kantan...tiba-tiba mata terpandangkan....(rahsia)....oh....hati jadi sangat malu ....>_<...Malam itu, tidur dengan nyenyaknya...bermimpikan "putera katak"....hehe

24/03/11 - Usai solat subuh....kami bersiap-siap untuk bersenaman pagi bersama-sama sahabat kami yang PALAPES...tiba-tiba...ternampak ada makhluk bergerak-gerak..rupa-rupanya, malam tadi katak memang menemani aku tidur...ohh..>_<....Selapas bersarapan, kami belajar memasang dan membuka khemah dari abah....senang aje rupanya...kemudian, kami semua bersukaneka....enjoy.....dan meriah!! hehe...Setelah acara kami selelsai, abah minta kami berkumpul...dia ajar kami main satu game...memang lintang pukang lah masing-masing menyelamatkan diri! " Hari-hari! Latihan Jasmani!~~~~~~" Rindu abah KELA!.....plus main belon dan kutip telur itik, terduduk juga lah bila dirempuh masa kutip "telur itik" tuuu...(^_^)

Petang itu, bersiap-siap untuk sesi perasmian penutup....ada yang rebut peluang terakhir sebelum pulang untuk mandi sungai sekali lagi....Di penghujung majlis penutup...suasana tiba-tiba jadi sayu, sebak..terkenang-kenang di sepanjang perjalanan program ini...nyaris-nyaris dibatalkan..tapi berkat kesungguhan Tuan KP yang tak kenal erti lelah dan jemu..maka berkesempatan jua kami merasai manisnya ukhwah bersama-sama di KELA ini...



kenangan segar dalam ingatan
buat titipan di kala berjauhan

Tiada ulasan: