"Wahai Tuhanku, jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikian juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku" [Ibrahim : 40]

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata "kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?" [al-Ankabut :2]Sahabatku

Rabu, 8 Julai 2009

gastrik

Assalamualaikum

Hmm....sejak beberapa bulan kebelakangan ni, perut aku sensatif terhadap sesetengah menu makanan. Apatah lagi kalo terlewat makan.Dan ia agak mengganggu aktiviti harian contohnya tak dapat nak beri fokus yang lebih. Yang paling kritikal adalah pitam kat cafe..huhu..wat malu sungguh. Aku ada ambil inisiatif untuk elak perkara ni kerap berlaku dengan lebih berjaga-jaga dalam pemilihan manu makanan yang hendak diambil. Semua ni dugaan yang Allah beri. Aku kena cari juga jalan penyelesaiannya. Jangan berserah bulat-bulat. Berusaha!!!

So, aku ada terbaca satu artikel tentang gastrik dari satu laman web rasmi klik di sini.

Gastrik

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

Penyebab Gastrik

Perut meliputi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk. Orang dewasa mempunyai perut sepanjang lebih kurang 25 sentimeter dan boleh mengembang untuk menampung sehingga satu gelen makanan dan minuman.

Tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas semasa perut kosong. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang. Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus. Daripada mulut, makanan perlu melalui saliran makanan yang panjang dan berotot yang dinamakan sebagai esofagus sebelum sampai ke perut. Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang menggodak makanan sehingga hancur.

Kelenjar pada dinding perut, dalam masa yang sama, merembeskan jus gastrik termasuk enzim dan asid perut bagi membantu mencernakan makanan. Salah satu asid termasuklah asid hidroklorik yang bersifat kakis dan boleh melarutkan besi. Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menyeimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.

Punca-punca lain Gastrik:

*
Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
*
Pengambilan alkohol yang berlebihan
*
Pengambilan kokain
*
Merokok
*
Stres
*
Gangguan autoimun
*
Penyakit crohn
*
Radiasi dan kemoterapi
*
Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
*
Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
*
Rembesan asid gastrik yang berlebihan
*
Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
*
Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.Tip Sepanjang Bulan Puasa

*
Mengambil berat tentang pemakanan semasa bersahur bukan hanya disebabkan oleh masalah gastrik tetapi kerana ia merupakan amalan yang disunatkan

* Bersahur pada waktu menjelang imsak dan bukannya sebelum tidur

*
Bersederhana semasa berbuka dan tidak mengambil makanan berlebihan kerana ini mungkin menyebabkan sebu hulu hati

*
Mengelakkan makan sepanjang malam dan tidur dalam keadaan perut yang penuh. Keadaan ini hanya membebankan usus yang sepatutnya berehat semasa tidur. Oleh itu, makanlah antara tiga hingga empat jam sebelum tidur.

*
Elakkan tabiat terus tidur sebaik makan sahur kerana ia menimbulkan masalah pada sistem penghadaman.

*
Ada sesetengah individu yang alah pada makanan tertentu seperti cuka dan rempah. Jadi, elakkannya.

*
Begitu juga, elakkan makanan yang berlemak

*
Sesetengah sayuran mengeluarkan banyak gas seperti brokoli, kubis dan kacang soya. Hindari makanan ini.

* Bersahur dengan makanan dan bukan sekadar minum air supaya dapat mengisi perut yang kosong.

*
Amalkan solat tarawih bagi memudahkan penghadaman makanan.

2 ulasan:

Irtiyah berkata...

salam

jaga makan awak fatin. semoga cepat sembuh.

wardah faqihah berkata...

wlkmslm

tq :) insyaallah..